Vad är sockersmart för oss?
♥ Att få människor att successivt minska mängden tillsatt socker
♥Att skilja på fest och vardag
♥ Välja sina tillfällen
♥ Uppmuntrar till bättre alternativ både till vardag och festsammanhang
♥Att följa WHO:s uppsatta mål
♥Sockersmart är även att tänka till vad gäller mängd och storlek ex när man bakar
♥Genom att tänka sockersmart och minska mängden tillsatt socker gör vi även plats för näring och det våra kroppar faktiskt behöver för att må bra ♥
Varför är det bra att ta tillvara på barns smakfönster?
Om man tar tillvara på barns smakfönster och nyfikenhet så tidigt om möjligt har man sett att smakpreferenserna senare i livet bibehålls bättre. Här har du som förälder möjlighet att uppmuntra till en hållbar, näringsriktig och smakfull kost, samt minskas risken för att ditt barn utvecklar neofobi. Barns smakfönster blir ofta smalare ju äldre barnet blir, därav utgår smakblomman från 4 månaders ålder där smaken står i centrum, för att sedan övergå till 6 månader där både smak och konsistens får löpa jämsides.
Man har även sett att smakträning med många olika livsmedel kan förebygga allergier. Mjölk, ägg och nötter är vanliga allergier idag, därför är dessa livsmedel extra viktiga att introducera tidigt. (Tips är att låta barn smaka nötkräm då det är mjuk konsistens också.)