Vad är sockersmart för oss?
♥ Att få människor att successivt minska mängden tillsatt socker
♥Att skilja på fest och vardag
♥ Välja sina tillfällen
♥ Uppmuntrar till bättre alternativ både till vardag och festsammanhang
♥Att följa WHO:s uppsatta mål
♥Sockersmart är även att tänka till vad gäller mängd och storlek ex när man bakar
♥Genom att tänka sockersmart och minska mängden tillsatt socker gör vi även plats för näring och det våra kroppar faktiskt behöver för att må bra ♥
Smakblomman
- En prototyp för att utveckla barn smakresa
Under 2023-2024 kommer Sockersmart vara med och utveckla en prototyp som kallas smakblomman, via Vinnova.
Smakblomman som är utformad som en kylskåpskalender med olika smakluckor vill ta till vara på bebisars ”smakfönster” för att uppmuntra till en näringsriktig, smakfull och hållbar kost och samtidigt minska risken för att bebisar utvecklar neofobi. Smakblomman är en inspirerande upplevelseplattform för både föräldrar och barn och fylld av inspiration, information, hållbara livsmedel och recept som gör första matintroduktionen både enkel, rolig och säker
Smakblomman samarbetar med "Stora kursen om barn och Mat"
En inspirerande plattform där du som förälder hittar tips, idéer, kunskap och recept som gör smakresan både enklare, roligare och tryggare.
Länk till sidan, klicka här
4-6 månader
Från 4 månaders ålder kan du låta barnet få smaka på vanlig mat. Men tänk ”smaksensationer” inte ”portioner”. Bröstmjölk och ersättning ska fortfarande vara basen i barnets mat. Den mat du ger barnet ska vara i form av en puré och till en början får den gärna vara ganska flytande. Munnens motorik är outvecklat och barnet kan inte svälja annat. Ta lite puré – typ ett kryddmått eller så – på ett finger och låt barnet smaka. Är barnet ointresserat av mat? Vänta då med smakprover. Barnet får all näring det behöver (förutom D-vitamin) från bröstmjölken eller modersmjölksersättningen under första halvåret. Låt ditt barn avgöra när det vill börja äta, stressa inte.
6-12 månader
Nu är det dags att låta barnet öva sig på att äta hela bitar av mat. Det är viktigt av två skäl. Dels behöver barnet träna på de munrörelser som krävs för att kunna tugga och svälja. Dels behöver barnet vänja sig vid att ha mat av olika konsistens i munnen. De hela bitar av mat som du börja med behöver vara mjuka. Barnet kan äta mjukkokta grönsaker, ärtor, majs, mjuka bönor, kokt äggulor, skivor av avokado, färsbiffar av fisk, kyckling och kött formade till stavar. Barnet kan också äta saker som äggröra, quinoa, linsgryta mm mer. Se till att skära allt barnet ska äta i lagom stora bitar, tänk som en pommes frites. Det kan barnet inte sätta i halsen. Eftersom det ännu inte kan tugga, kommer barnet att klökas och hosta upp maten. Det är en del av ätträningen och något barnet måste får göra för att lära sig tugga. Samtidigt som du ger olika konsistenser, fortsätt låta barnet pröva olika smaker och låt det äta med övriga familjen. Många barn vill helst äta matbitarna själva, men du kan så klart stötta i och hjälpa till. Fortsätt amma eller ge modersmjölksersättning. Det innehåller viktig näring. Låt maten sakta men säkert utgöra en allt större del av det barnet äter. Vid ca 10-12 månaders ålder ökar barnets matbehov och man kan nu öka upp till två huvudmål om dagen plus mellanmål.
12-24 månader
Från 1 års ålder kan barn äta i stort sett samma mat som vuxna och äldre barn, men svårtuggad mat kan du behöva konsistensanpassa och skära i mindre bitar. Korv, körsbärstomater och druvor ska du alltid skära upp. Skär korven på längden! Fortsätt utmana barnets smaksinne genom att både kombinera olika konsistenser, smaker och upprepa ofta. Små barn har ett stort näringsbehov. Många har därför gett sitt barn välling, men det är dags att sluta med det efter ett års ålder. Se istället till att järnberika barnets mat. Det finns ett järnpulver som heter ”Miniferrum” som du exempelvis kan ha i barnets gröt. Du kan också köpa paltbröd och låt gärna barnet äta blodpudding. Äter du vegetariskt kan barnet behöver järntillskott som finns att köpa på apoteket.